Indsatser mod radikalisering
Vi tilbyder en række oplæg og workshops til fagpersoner, foreninger og børn og unge.
Exit-programmet i Aarhus-modellen er rettet mod personer i Aarhus Kommune, som er radikaliserede i en sådan grad, at de opfordrer, støtter eller udøver voldeligt ekstremistiske handlinger begrundet i et ideologisk eller religiøst standpunkt. Disse personer er ofte del af et ekstremistisk miljø. Exit-programmets formål er at hjælpe personerne til at forlade dette miljø og som mindstemål ikke udvirke aktivisme ved vold eller andre ulovligheder. Exit-programmet søger ved en indsats, koordineret mellem Aarhus Kommune og Østjyllands Politi, at skabe forudsætninger for at den enkelte inkluderer sig og inkluderes i samfundet som medborger.
Deltagelse i Exit-programmet sker ved visitation via Infohuset i Aarhus.
I Aarhus Kommune har vi siden 2010 tilbudt forebyggende mentorstøtte til borgere i risiko for radikalisering og/eller borgere, som er radikaliserede og færdes i ekstremistiske miljøer.
Mentorstøtten kan tilbydes forebyggende til borgere, der er i risiko for radikalisering, og/eller borgere, som er radikaliserede og færdes i ekstremistiske miljøer samt borgere som er dømt for overtrædelse af straffeloven i relation til voldelig ekstremisme og terror.
Mentorstøtten gives som en individuel tilrettelagt indsats med udgangspunkt i den enkelte borgers situation. Formålet med mentorindsatsen er at støtte, motivere og hjælpe borgeren med at skabe en positiv forandring i sit liv – få et godt greb om tilværelsen og forebygge yderligere risikoadfærd samt evt. recidiv. Mentorstøtten kan ydes individuelt eller som del af et exitforløb for at hjælpe borgeren ud af et ekstremistisk miljø. Visitation af mentorforløb sker via infohuset.
Mentorstøtten skal ses som et supplement til de allerede eksisterende social- og beskæftigelsesrettede indsatser i kommunen, der ligeledes kan anvendes til forebyggelse af radikalisering og voldelig ekstremisme.
Har du overordnede spørgsmål til mentorindsatsen kan du kontakte infohusets mentorkoordinator på mail: forebyggelse.radikalisering@aarhus.dk
Mailen sendes ikke via sikker forbindelse, så du må ikke skrive personfølsomme oplysninger i mailen.
Infohuset i Aarhus tilbyder fagfolk og samarbejdspartnere oplæg (foredrag) om forebyggelse af radikalisering og voldelig ekstremisme, herunder om indsatsen i Aarhus.
Vi har igennem mange år afholdt oplæg for en bred vifte af forskellige faggrupper og samarbejdspartnere, det være sig f.eks. skoler, uddannelsesinstitutioner, frivillig-organisationer, forskellige myndigheder med flere.
Oplægget handler bl.a. om:
- Hvad er radikalisering?
- Hvilke faresignaler og risikofaktorer skal du være opmærksom på i forhold til radikalisering
- Hvad kan du som medarbejder gøre, hvis du er bekymret for en borger?
- Hvorledes forebygges radikalisering?
Opmærksomhedsoplægget tilbydes i flere varianter:
- Oplægget kan variere fra 20 til 90 minutter
- Oplægget kan suppleres med f.eks. dialog og workshopaktiviteter og tilrettelægges efter individuelle behov f.eks. afholdes som del af et personalemøde eller tilrettelægges som en del af undervisningen på en videregående uddannelse.
Hvis I er interesserede I at modtage et oplæg, kan I skrive til os, og vi vil kontakte jer for at aftale nærmere.
Bestilling af oplæg
Send en mail til forebyggelse.radikalisering@aarhus.dk
Infohuset i Aarhus er et tværfagligt kriminalpræventivt samarbejdsforum under retsplejelovens §115. I infohuset sidder der repræsentanter fra Østjyllands politi og Aarhus kommune. Repræsentanterne mødes regelmæssigt for at gennemgå bekymringshenvendelser, foretage risikovurderinger og koordinere indsats.
Infohuset Aarhus
Telefon: 51 54 94 65
E-mail: ojyl-forebyggelsessektion-aarhus@politi.dk Mailen sendes ikke via en sikker forbindelse, skriv derfor ikke personfølsomme oplysninger i mailen.
Den nationale Hotline mod radikalisering
Telefon: 41 74 90 90